Sunda matvanor – Lever man längre om man äter rätt?

Posted by in Kost

Man har hört det så många gånger: ät rätt så lever du längre. Men vad innebär det egentligen att äta rätt? Att man har sunda matvanor? Och lever man ens längre eller är det bara en myt? Vi ska försöka gå till botten med detta.

 

Bättre vanor

Ja, man bör röra på sig och inte dricka för mycket sprit och sluta röka och äta alla sina grönsaker och så vidare, men framförallt så ska man äta sunt! Så säger ju alla. Man måste tydligen göra en hel del grejer för att leva längre. Vi ska fokusera på endast kosten; speciellt för att det är en utav de svåraste vanorna att ändra på. Vem lever inte på skräpmat ett tag liksom?

 

Medelhavsmat

Det sägs att rätt kost kan förebygga sjukdomar, och det är faktiskt sant! Dessutom så upprätthåller man kroppens olika funktioner om man äter rätt; något som behövs om man strävar efter att nå en hög ålder. Särskilt traditionell medelhavsmat har sagts vara gynnsam för en lång livslängd. Frukt och grönsaker (förväntade ni er något annat?), fisk, ljust kött, baljväxter och olivolja översköljs med lovord, exempelvis. När man riktar in sig på nordiska alternativ så är även fullkornsråg, kål, ärtor, bär, fet fisk, kyckling, samt rapsolja saker som rekommenderas.

Medelhavsmat finns ju tex på Mallorca, sugen på att flytta till ny fastighet?

 

Frukt och grönt

Det är ingen lögn som man hör när folk säger att sunda matvanor kan förlänga ens liv. Dessutom så är det något som man kan hålla livet ut när det väl blir en vana. Eftersom framförallt frukt och grova grönsaker innehåller en hel del nyttiga och hälsofrämjande ämnen så kan det vara bra att fokusera specifikt på att äta av dessa åtminstone en gång om dagen. Med dessa så kan man få i sig nyttigheter som antioxidanter, vitaminer, fytokemikalier samt kostfibrer. Man borde konsumera 600 gram frukt och grönt per dag.

Frukt och grönt gör så att kostens energitäthet och fettenergiprocent sänks, vilket gör det lättare att gå ner i vikt. De förbättrar även blodcirkulationen, som kan reducera risken för hjärt-och kärlsjukdomar. Även blodsockerregleringen blir bättre, då frukt och grönt innehåller särskilda kostfibrer som bidrar till detta. För att inte tala om energinivån då blir mer stabil på både fysiska och mentala plan. Dessutom så innehåller de ju en hel del vitaminer; något som man alltid behöver oavsett vad. Alla dessa förmåner kan ju knappast göra livet kortare, så alla dessa “myter” som man har hört är i grund och botten faktiskt sanna.